Slideshow Lightroomilla

Video on Vimeossa ja sen voi katsoa tästä linkistä

Tein slideshown Kansallispuistot tutuiksi-palvelulle, jonka kanssa toimin aika ajoin pienimuotoisessa yhteistyössä. Kansallispuistot tutuiksi-tiimi pyörittää kahta Facebook-ryhmää;toisessa he julkaisevat itsetekemiään videoita yms.materiaalia ja toinen niinsanottu julkinen ryhmä on yksityishenkilöiden omien kansallispuistokuvien jakamista ja keskustelua varten. Aloitin vuoden 2018 alusta myös toimimisen ryhmien ylläpitäjänä.

Slideshow julkaistiin molemmissa Facebook-ryhmissä 5.1.2018 ja 9.1 mennessä postauksella oli jo 312 tykkäystä, lukuisia positiivisia kommentteja ja sitä oli jaettu 56 kertaa, jakajina mm.Oulangan kansallispuisto, Visitkoli sekä Selkämeren kansallispuiston ystävät ry.

Asiakkaan, eli Kansallispuistot tutuiksi-palvelun toiveena oli saada julkaisumateriaalia, jolla tavoittaisi sekä ryhmien yksityishenkilöitä, että suurempia tulevia yhteistyökumppaneita kotimaan matkailun tunnettavuuden edistämiseksi. Nämä tavoitteet täyttyivät hyvin, koska postatuksen ansiosta tilaajalle syntyi uusia asiakaskontakteja ja Facebook-ryhmien yhteisöllisyys vahvistui kun videolla käytettiin vähemmän esillä olleiden käyttäjien  ottamia valokuvia.

Voit tutustua ja liittyä Kansallispuistot tutuiksi-Facebook-ryhmiin allaolevien linkkien kautta 🙂

Kansallispuistot tutuiksi/julkinen ryhmä

Kansallispuistot tutuiksi

Ideani oli tehdä talvinen slideshow ja keräsin julkisesta ryhmästä noin 50 omasta mielestäni hyvää ja teemaan sopivaa valokuvaa. Pyrin siihen, että kultakin kuvaajalta olisi vain yksi otos ja että mahdollisimman moni puisto tulisi edustetuksi. Valmiisa slideshowssa on 41 kuvaa.

Tämä oli ensimmäinen slideshow-harjoitteluni Lightroom-ohjelmalla, joten opeteltavaa oli paljon ja versioita ja uudelleenaloituksia tuli tehtyä monta.

Yksi iso kompastuskivi oli se, että halusin jokaiseen yksittäiseen diaan sekä kuvaajan, että kansallispuiston nimen. Tätä en osannut tehdä, vaan joka kerta kirjoittamani sama teksti toistui kaikissa dioissa, enkä sitä saanut muokattua. Päädyin siis käyttämään ABC-tekstikentässä tiedostonimeä (filename) ja kävin sitä varten MacBookin Finderin kautta nimeässä jokaisen kuvan uudestaan. Tätä tehdessä tarkistin myös kansallispuistojen oikeinkirjoitusasun Wikipediasta sivulta ”luettelo Suomen kansallispuistoista”.

Fontiksi halusin jotain kaunokirjoitustyyppistä, koska sama tyyli toistuu useissa Kansallispuistot tutuiksi-julkaisuissa. Lightroomissa onkin yllättävän paljon sellaisia fontteja, joihin en ole aiemmin missään muussa ohjelmassa törmännyt. Valitsin fontin ”Snell Roundhand”.

Toinen ongelma oli se, että suurin osa kuvista oli aivan liian pieniä. Lopulta muokkasin kuvakokoja PhotoShop-ohjelmalla joko pienemmäksi tai suuremmaksi, niin että kuvat olisivat keskenään suunnilleen samankokoisia. Muita muutoksia en kuviin tehnyt kunnioituksesta kuvien ottajia kohtaan.

Kokeilin erivärisiä taustoja kuvien taakse, mutta lopulta päädyin mustaan, joka oli mielestäni selkein vaaleiden talvikuvien kontrastina.

Näyttökuva
Näyttökuva. Taustavärejä ja fontinvalintaa.

 

Musiikin etsiminen olikin haastavaa! Tiesin suunnilleen, minkälaista haluan:rauhallista, taianomaista, talvista, instrumentaalista… Hain musiikkia vapaasta musiikkipankista freemusicarchive.com. Kuuntelin tuntitolkulla eri kategorioita ja etsin kappaleita mm.hakusanoilla ”winter” ja ”snow”. Kokeilin useita kappaleita slideshown taustalle ja lopulta löysin sen parhaan! Nimihän on enne:”The Owl, kappale nimeltä ”Winter Smoke”, albumilta ”Fairy Forest”. Musiikkia valitessa piti myös ottaa huomioon kohderyhmäajattelu, enkä halunnut esimerkiksi liian avaruudellista konemusiikkia.

 

Näyttökuva
Näyttökuva. Musiikin etsimistä .

 

  • Aloitusdia (intro screen):musta tausta, valkoinen teksti, fontti:Snell Roundhand.

Näyttökuva 2018-01-04 kello 5.28.56

  • Lopetusdia (ending screen):musta tausta, valkoinen teksti, fontti:Snell Roundhand.

Näyttökuva 2018-01-04 kello 5.33.28

  • Jokaisessa kuvassa valkoinen kehys (stroke border, 1px) erottamaan kuvaa mustasta taustasta, sekä hieman pehmeää varjostusta.
  • Kuvien siirtymäaika (crossfade) 1.2 sekuntia
  • Diojen kesto määritelty musiikkiin sopivaksi (fit to music)
  • Zoom to fill frame käytössä
  • Pan and zoom käytössä

 

Kuvakaappauksia slideshowsta:

 

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.26.27

 

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.23.43

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.21.39

 

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.21.18

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.25.35

Näyttökuva 2018-01-06 kello 2.22.46

 

Slideshow onnistui mielestäni ensimmäiseksi Lightroom-työksi hyvin ja pääsin aika lähelle sitä, mitä olin tavoitellut. Jäin miettimään, onko video liian pitkä? Toisaalta se on vain yhden musiikkikappaleen- tai videon pituinen ja itselleni ainakin tuli rauhallinen ja meditatiivinen olo kauniista kuvista ja musiikista. Opeteltavaa on tässäkin vielä paljon, mm.sopivimmat tallennusmuodot eri julkaisukanaviin, kuvien laatu ja koko, kuvatekstit ja niiden asettelu, diojen keston määrittely jne.

 

Näyttökuvia Facebook-julkaisusta Kansallispuistot tutuiksi-sivustolla:

 

Näyttökuva 2018-01-08 kello 11.05.24
Näyttökuva Facebook-julkaisusta
Näyttökuva 2018-01-08 kello 11.05.49
Näyttökuva Facebook-julkaisusta:tykkäykset ja kommentit
Näyttökuva 2018-01-08 kello 11.05.56
Näyttökuva Facebook-postauksesta:tykkäykset ja kommentit

 

Näyttökuva 2018-01-09 kello 22.06.20
Näyttökuva postauksen julkaisutehokkuudesta

 

Jätä kommentti

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

Katin kehräys

viestintä / valokuvaus / tekniikka / suunnittelu

outioppii

Media-alan aikuisopiskelijan oppimispäiväkirja ja työnäytekansio

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.